Vaš internet preglednik nije podržan.
Za ispravan prikaz web stranice koristite jedan od sljedećih internet preglednika.PažnjaMolimo vas ažurirajte svoj preglednik, ako nastavite s ovim internet preglednikom, vaše iskustvo pregledavanja web stranice neće biti zadovoljavajuće.
    Veganska kuharica Lidla i Prijatelja životinja: ukusni recepti, dobri za planet.
    Muffini s višnjama, posuti šećerom u prahu.

    Dok se svijet suočava s brojnim izazovima i krizama, od klimatskih promjena i deforestacije (krčenja šuma) do gubitka bioraznolikosti, postaje sve jasnije koliko je svima nama kao pojedincima važno svakodnevno donositi promišljene i svjesne odluke kojima možemo ublažiti već nastalu štetu. Svi naši postupci i odabir načina života imaju određeni utjecaj na okoliš, a nevjerojatna je činjenica da već izborom onoga što stavljamo na svoje tanjure možemo igrati veliku ulogu u borbi protiv globalnog razaranja jedinog doma u kojemu živimo – planeta Zemlje.


    Većina zapravo zna vrlo malo o hrani koju jede i o utjecaju koju proizvodnja određene hrane uzrokuje našemu planetu. Poznato je da proizvodnja namirnica životinjskog podrijetla globalno ima najveći negativni utjecaj na okoliš. Izbjegavanje mesa i mliječnih proizvoda, odnosno tranzicija prema biljnoj hrani, najbolji je pojedinačni način pomoću kojega možemo smanjiti svoj negativni utjecaj.

    Salata s kuskusom, slanutkom, repom i tofujem.

    Svaki dan imamo novu priliku učiniti nešto dobro za okoliš, životinje, druge ljude i sebe. Neovisno o tome jede li se nekome burger, kobasica ili jogurt, sve to može pronaći u biljnoj varijanti. Sve teksture, okusi i mirisi na koje smo navikli u konvencionalnoj prehrani mogu se zamijeniti biljnom varijantom, a to najbolje dokazuje i širok izbor Vemondo i ostalih veganskih proizvoda dostupnih u Lidlovoj ponudi. Oni su tu za sve nas: svi u njima možemo uživati, ne samo vegani. :)


    Ova veganska kuharica, koja je nastala u suradnji Lidla i Prijatelja životinja, nije samo zbirka recepata – to je poziv na putovanje prema održivu življenju, boljem zdravlju i očuvanju našega predivnog planeta. Uz svaki od 20 recepata sa sastojcima koje možete pronaći u Lidlu, moći ćete vidjeti i izračun ugljičnog otiska tog jela i, za usporedbu, ugljični otisak istog jela u mesnoj varijanti. Osim toga, kuharica donosi i razne zanimljivosti, savjete i naputke kako što lakše neko jelo učiniti veganskim i povećati upotrebu biljnih namirnica u svojoj kuhinji. Vjerujemo da će vas nadahnuti i na nove kulinarske avanture i otkrivanje novih okusa.

    Veganski recepti Lidl: torta i jela.

    Održivost u Lidlu

    Lidl iz godine u godinu širi svoj stalni asortiman veganskih i vegetarijanskih proizvoda, kao i broj promotivnih akcija. Od 2021. kontinuirano povećava asortiman proizvoda biljnog podrijetla, prije svega veganskih proizvoda vlastite robne marke Vemondo. Trenutačno u stalnom asortimanu ima više od 20 proizvoda Vemondo te cijeli niz proizvoda označenih certifikatom V-Label. Svojim biljnim proizvodima Lidl se ne obraća veganima, već želi izgraditi most za sve kupce na putu prema prehrani s više biljnih proizvoda, koja je prihvatljivija za okoliš i u skladu i s dobrom klimatskom strategijom. Zbog toga se kontinuirano radi i na poboljšanju okusa, tekstura, nutritivnih svojstava i održivosti Lidlovih veganskih proizvoda. Pratite taj napredak i sudjelujte u biljnoj r(e)voluciji!


    Proizvodima marke Vemondo, na bazi povrća i bjelančevina iz graška, pšenice ili soje, Lidl svim kupcima nudi veganske i okolišu prihvatljivije zamjene za proizvode životinjskog podrijetla. Upotrebljava se soja iz certificiranih regionalnih i/ili europskih izvora kako bi zajamčili opskrbne lance bez krčenja šuma. Također, jamči se da se pri proizvodnji soje ne uništavaju tropske prašume.


    U sklopu svoje strategije za osviještenu prehranu, Lidl se obvezao da će do 2025. godine povećavati udio biljnih izvora proteina u asortimanu, što uključuje proširenje ponude mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, ali i alternativa mlijeku i mliječnim proizvodima. Prvi je trgovački lanac koji će jednom godišnje objavljivati odnos izvora biljnih i životinjskih bjelančevina u asortimanu. Zajedno možemo doći do navedenih ciljeva Lidla i otvoriti put još većim pozitivnim promjenama.


    Saznaj više na linku: Održivost u Lidlu.