Vaš internet preglednik nije podržan.
Za ispravan prikaz web stranice koristite jedan od sljedećih internet preglednika.PažnjaMolimo vas ažurirajte svoj preglednik, ako nastavite s ovim internet preglednikom, vaše iskustvo pregledavanja web stranice neće biti zadovoljavajuće.
    Kuhar u prugastoj pregači priprema salatu od rikule i rajčice u tavi.

    RIJEČ STRUČNJAKA

    Muškarac u crnoj majici s logotipom Krka i tetovažama na rukama, sjedi vani.

    Biljke kao saveznik klime i bioraznolikosti

    Način na koji se hranimo ima dalekosežan utjecaj na naš planet. Dok svijet traži rješenja za klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti, jedno od najučinkovitijih rješenja nalazi se na našim tanjurima. Odabir više biljnih namirnica ne samo da čuva zdravlje nego izravno pridonosi smanjenju emisija stakleničkih plinova i očuvanju prirodnih ekosustava.

    Proizvodnja hrane biljnog podrijetla troši znatno manje zemlje, vode i energije. Biljnim izvorima možemo se hraniti izravno – učinkovitije i održivije. Zbog uzgoja životinja za hranu, smanjili smo višestruko ukupnu biomasu divljih životinja (bioraznolikost Zemlje) i zamijenili ju domaćim vrstama za našu prehranu. Odabirom biljne prehrane svaki pojedinac smanjuje vlastiti ekološki otisak, čime doprinosi zaštiti šuma, tla i rijeka te očuvanju staništa mnogih ugroženih vrsta.

    Započnite mali, ali važan korak – pokušajte svakoga mjeseca dodati po jedan dan u tjednu bez mesa. Možda ćete tako pronaći svoju zlatnu sredinu između užitka i održivosti, a možda otkrijete da vam biljke jednostavno bolje odgovaraju – za vas i za planet.

    Prelazak na više biljne prehrane mogao bi smanjiti globalne emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede i do 70% do 2050. godine, pokazuju istraživanja (Springmann i sur., Nature, 2016). Osim toga, veganska prehrana potiče razvoj lokalne i sezonske proizvodnje, smanjuje bacanje hrane i pridonosi stvaranju pravednijeg, otpornijeg prehrambenog sustava.

    Biranje biljnog nije samo prehrambeni trend – to je izbor koji spaja osobnu dobrobit i brigu za planet. Svaki obrok može biti mali korak prema održivijoj budućnosti.

    dr. sc. Dušan Jelić

    Biolog i stručnjak za zaštitu okoliša, održivo korištenje prirodnih resursa i očuvanje bioraznolikosti. Zaljubljenik u inovacije u biotehnologiji.

    Žena s naočalama i brošem u obliku drveta, okružena bijelim cvjetovima.

    Biljna prehrana – dobra odluka za zdravlje

    Biljna prehrana nije samo prehrambeni i etički izbor – to je odluka kojom biramo zdravlje, ravnotežu i vitalnost. Veliki broj znanstvenih istraživanja potvrđuje ono što mnogi već osjećaju na vlastitome tijelu: prehrana temeljena na cjelovitim biljnim namirnicama može značajno poboljšati kvalitetu života i smanjiti rizik od brojnih kroničnih bolesti.

    Mahunarke, povrće, voće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi i sjemenke bogati su vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima – tvarima koje djeluju kao prirodna zaštita naših stanica. Ove tvari pomažu tijelu da se obrani od upala i oksidativnog stresa, a upravo su oni česti uzroci starenja i razvoja bolesti. Kada tanjur ispunimo šarenim namirnicama biljnog podrijetla, u organizam unosimo cijeli spektar fitonutrijenata – prirodnih spojeva koji podržavaju rad i funkcioniranje organizma.

    Mnoge studije pokazuju da prehrana bogata biljnim namirnicama može smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila, povišenog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, pa i određenih vrsta raka. Takva prehrana prirodno ne sadrži kolesterol, a zbog obilja vlakana i složenih ugljikohidrata pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase i stabilne razine kolesterola i šećera u krvi. Usto, biljna hrana ne sadrži hormone ni antibiotike, pa time pridonosi ravnoteži organizma na najprirodniji mogući način.

    Velika prednost biljne prehrane je osjećaj lakoće i energije koji dolazi s njom. Povećanjem učestalosti konzumiranja biljnih obroka često se, već nakon nekoliko tjedana, primjećuje poboljšanje probave, kvalitetniji san i veća razina energije tijekom dana. Obroci temeljeni na namirnicama biljnog podrijetla mogu tijelu osigurati sve nutrijente koji su potrebni za optimalno funkcioniranje – dovoljno hranjivih tvari, vlakana i vode – a istovremeno ga ne opterećuju.

    Biljna prehrana donosi i dobrobit za um – dokazano je da utječe na bolje raspoloženje, veću koncentraciju i unutarnji mir. Hrana kojom njegujemo tijelo ima moć utjecati i na naše misli pa se s uravnoteženom biljnom prehranom često osjećamo opuštenije i ispunjenije. Osim toga, priprema biljnih jela potiče kreativnost – svijet boja, okusa i tekstura koji nudi biljna prehrana zaista je neiscrpan.

    Kada biramo hranu koja njeguje naše tijelo, automatski razvijamo svjesniji odnos prema sebi i okolini. Biljna prehrana ne predstavlja odricanje, već otkrivanje bogatstva koje priroda svakodnevno nudi – hrane koja liječi, energizira i nadahnjuje.

    Prelazak na biljni način prehrane ne treba biti zahtjevan i kompliciran. Dovoljno je otvoriti se novim okusima i dopustiti sebi da istražimo što sve biljni svijet može ponuditi. Svaki korak u tom smjeru donosi dobrobit našem zdravlju – i biljni obrok je ulaganje u budućnost bez bolesti i s više životne energije.

    Odabirom biljne prehrane biramo vitalnost, dugovječnost i unutarnju ravnotežu. Ako ste ikada poželjeli napraviti promjenu i pružiti svojem tijelu ono najbolje, ovaj izazov je savršena prilika da započnete. Dopustite da vas biljna hrana inspirira jer zdravlje počinje upravo na vašem tanjuru.

    Maja Ljubas

    mag. nutricionizma (savjetovalište Nutriom)