Želiš nešto ukusno iz pećnice? Praktični savjeti za konzerviranje.
Konzerviranje je tradicionalna metoda za dulje očuvanje hrane. Bilo da se radi o neočekivano velikom urodu iz vlastitog vrta ili o povoljnoj kupnji u supermarketu koju jednostavno nisi mogao/la propustiti, konzerviranje je odličan način da sačuvaš namirnice, produžiš im rok trajanja na nekoliko mjeseci i spriječiš bacanje hrane. Konzerviranje u pećnici posebno je praktično.
Sadržaj
- Zašto konzervirati u pećnici?
- Kako funkcionira konzerviranje?
- Upute: Konzerviranje u pećnici
- Što sve možeš konzervirati u pećnici?

Zašto konzervirati u pećnici?
Konzerviranje u pećnici možda zvuči neobično, ali ima veliku prednost pred drugim metodama: na lim za pečenje stane puno više staklenki nego u običan lonac. To znači da odjednom možeš konzervirati veću količinu namirnica. To je posebno praktično kada imaš puno različitih sastojaka ili jednostavno veliku količinu nečega što želiš sačuvati.

Kako funkcionira konzerviranje?
Princip je zapravo vrlo jednostavan i temelji se na stvaranju tlaka i vakuuma. Kada zagrijavaš hranu u dobro zatvorenim staklenkama, topli zrak i vodena para unutra se šire, stvarajući povišeni tlak. Kasnije, kako se staklenke hlade, zrak i para se skupljaju. Tada nastaje vakuum koji čvrsto "povuče" poklopac prema dolje i tako hermetički zatvori staklenku. Ako si prije toga dobro sterilizirao staklenke, uništio si sve klice, pa se tako pripremljena zimnica može čuvati jako dugo.
Upute: Konzerviranje u pećnici
Prije nego što počneš, pripremi sav potreban pribor kako bi ti cijeli postupak prošao glatko i bez stresa.
Popis za kupnju i potreban pribor:
- Staklenke s poklopcima
- Kuhinjska krpa
- Lijevak
- Duboki lim za pečenje
- Namirnice za konzerviranje (voće, povrće...)
- Šećer (po potrebi)
- Tekućina (voda, ocat, temeljac, sok ili vino)

Korak 1: Steriliziraj staklenke
Prvo steriliziraj staklenke. Možeš ih kratko prokuhati u vrućoj vodi ili preliti kipućom vodom, a zatim ih temeljito osuši. Druga je mogućnost da staklenke zagriješ u pećnici 10 minuta na 180 °C. Poklopce i gumene brtve prokuhaj 5 minuta u vodi s malo octa, a zatim ih također ostavi da se osuše.

Korak 2: Pripremi namirnice
Dok se staklenke hlade, možeš pripremiti ono što ćeš konzervirati. Ovisno o tome što spremaš, operi voće ili povrće, očisti ga, izvadi koštice i nareži na komade. Manji komadi su bolji od većih: što su gušće složeni u staklenci, to će se bolje konzervirati.

Korak 3: Napuni staklenke
Nakon što se staklenke ohlade i osuše, a ti si pripremio namirnice, možeš ih napuniti. Pazi da rubovi staklenke ostanu čisti – u tome ti može pomoći lijevak. Sadržaj zatim prelij odgovarajućom tekućinom. Nakon punjenja, pri vrhu treba ostati otprilike 2 cm slobodnog prostora. Što prije stavi poklopac i čvrsto ga zatvori ili pričvrsti kopčom.

Korak 4: Stavi staklenke u pećnicu
Sada počinje samo konzerviranje. Stavi zatvorene staklenke u duboki lim za pečenje i napuni ga s otprilike 2 do 3 cm hladne vode. Stavi lim sa staklenkama u pećnicu i namjesti temperaturu. S gornjim i donjim grijačem na 175 °C ne možeš pogriješiti. Čim voda u limu proključa, isključi pećnicu i ostavi staklenke unutra još 30 minuta.

Korak 5: Ohladi i pospremi
Izvadi staklenke iz pećnice i ostavi ih da se potpuno ohlade. Nakon toga, provjeri jesu li dobro zatvorene: Kod staklenki s gumicom i kopčom, otvori kopču i pokušaj podići staklenku držeći samo za poklopac. Ako je konzerviranje uspjelo, poklopac mora ostati čvrsto na mjestu. Kod staklenki s metalnim navojnim poklopcem, znat ćeš da se stvorio vakuum ako je sredina poklopca lagano uvučena prema unutra. Ako je sve dobro zatvoreno, označi staklenke i pospremi ih na hladno i tamno mjesto.
Što sve možeš konzervirati u pećnici?
Kada je riječ o konzerviranju u pećnici, kreativnost nema granica. Teoretski, možeš konzervirati sve što je ukusno i što želiš sačuvati na duže vrijeme. Ipak, neke vrste voća i povrća posebno su popularne.

Voće
Postoji nekoliko načina za konzerviranje voća. Možeš konzervirati cijelo voće ili komadiće, od kojih zatim možeš napraviti kompot ili pire. Za najbolje rezultate, voće treba biti zrelo i bez ikakvih oštećenja. Tekućina koju koristiš može biti voda sa šećerom, vino ili voćni sok. Ovisno o tvom ukusu, možeš dodati i limunov sok ili začine poput cimeta.

Povrće
Možeš konzervirati gotovo svaku vrstu povrća. Ako želiš, možeš ga prethodno blanširati, no većinu povrća možeš konzervirati i sirovo. Kao tekućinu za konzerviranje koristi povrtni temeljac, običnu vodu, malo octa i začine po želji.
Za konzerviranje su posebno prikladni:
Voće | Povrće | Ostalo |
|---|---|---|
Jabuke, kruške, jagode, trešnje, breskve, šljive | Grah, krastavci, kupus, bundeva, mrkva, rajčice, tikvice | Juha, meso, kolači, pekmez, sokovi, mast, umaci, kobasice |
Alternative konzerviranju u pećnici
Postoje brojne alternative konzerviranju u pećnici. Tradicionalno se zimnica često priprema u loncu na štednjaku. Staklenke možeš brzo i jednostavno zagrijati i u aparatu za kuhanje na pari ili u ekspres loncu. Ako imaš manje strpljenja, možeš koristiti i metodu "vrućeg punjenja" sa staklenkama na navoj: vrući sadržaj ulij u staklenke, odmah ih čvrsto zatvori i okreni naopako na nekoliko minuta. Zatim ih vrati u normalan položaj i pusti da se ohlade. Za prave ljubitelje konzerviranja, opcija može biti i poseban aparat za konzerviranje.

