Vaš internet preglednik nije podržan.
Za ispravan prikaz web stranice koristite jedan od sljedećih internet preglednika.PažnjaMolimo vas ažurirajte svoj preglednik, ako nastavite s ovim internet preglednikom, vaše iskustvo pregledavanja web stranice neće biti zadovoljavajuće.
    Brand Navigation
    1. Održivost u Lidlu
    2. Press centar
    3. Informacije
    4. Karijere
    5. Nekretnine
    6. Portal za kupce

    Zdravo i ukusno – sami napravite svježe sokove i smoothieje sa sokovnikom ili blenderom

    Nutricionisti preporučuju dnevni unos između 400 i 650 grama voća i povrća. Za mnoge ljude ova preporuka predstavlja gotovo nedostižan cilj. Nije ni čudo, jer posebno u stresnoj radnoj svakodnevici često ostaje premalo vremena za uistinu zdravu prehranu. Kuhinjski pomagači poput sokovnika, blendera ili sjeckalica stoga su optimalno prikladni za pripremu većih količina voća ili povrća u najkraćem mogućem roku. Jednom nabavljeni, mnogi si život bez ovih praktičnih uređaja teško mogu zamisliti i s oduševljenjem konstatiraju: Zdrava prehrana konačno je postala stvarnost.


    No, kada stojite pred odlukom koji uređaj kupiti, neizbježno se nameću neka pitanja: Koja je razlika između načina pripreme? Kako funkcioniraju različiti kuhinjski uređaji i koje su njihove prednosti i nedostaci? Kako iz voća dobiti najviše hranjivih tvari i što je zapravo zdravije: sok ili smoothie? U sljedećem članku saznat ćete sve što trebate znati o cijeđenju, miksanju i usitnjavanju.

    Cijeđenje soka, miksanje i usitnjavanje: u čemu je razlika?

    Svatko tko razmišlja o kupnji kuhinjskog aparata za preradu voća i povrća, nalazi se pred teškom odlukom: treba li to biti sokovnik, blender ili ipak sjeckalica? Koji uređaj najbolje odgovara vlastitim potrebama prvenstveno ovisi o tome koji se način pripreme preferiraš.


    Sokovnici iz voća i povrća izvlače tekuće sastojke i proizvode čisti sok, dok grublji sastojci ostaju kao otpadni proizvod. Taj takozvani trop sadrži posebno mnogo vlakana. Blenderi su, s druge strane, prikladni za pasiranje cijelog voća i povrća – krajnji rezultat su tipično smoothieji koji sadrže sve sastojke korištenih vrsta voća i povrća i stoga su gušće konzistencije. Sjeckalice osiguravaju još grublji rezultat, jer ti uređaji samo usitnjavaju, a ne prerađuju umetnute komade voća i povrća u pire.

    Funkcioniranje i primjena sokovnika, blendera i sjeckalica

    Sokovnici, blenderi i sjeckalice ne razlikuju se samo po načinu rada, već i po primjeni. Objašnjavamo najvažnije razlike i posebnosti.

    Sokovnik

    Sami napravite ukusan sok pomoću sokovnika

    Sokovnici iz pojedinih komada voća i povrća izvlače tekućinu i pretvaraju ih u ukusan sok. Namirnice koje se prešaju prije ubacivanja potrebno je samo prepoloviti ili grubo usitniti te se mogu staviti u uređaj s peteljkom i korom. Čvrsti dijelovi ostaju kao trop. U osnovi postoje dvije vrste sokovnika: preše za sok i centrifugalni sokovnici.


    Dok se kod preše za sok, sok dobiva mehaničkim pritiskom, centrifugalni sokovnik usitnjava voće do 15000 okretaja u minuti i odvaja čvrste i tekuće dijelove pomoću sita. Preše za sok nježnije obrađuju voće i povrće, rade tiše i proizvode bistriji sok od centrifugalnih sokovnika, ali su u pravilu i znatno skuplje. Većina modernih sokovnika može pretvoriti gotovo svaku vrstu voća i povrća u sok koji nije samo ukusniji, već i zdraviji od industrijski proizvedenog soka iz supermarketa.


    Cijeđenje bez sokovnika

    Tko nema sokovnik, ali kod kuće ima ekspres lonac, može jednostavno cijediti pomoću vodene pare. Za to su optimalne vrste voća i povrća s visokim udjelom vode. Na svakih 500 grama voća ili povrća u ekspres lonac ulijte 100 ml vode i opremite ga čvrstim umetkom koji služi kao posuda za prikupljanje. Na to se postavlja mrežasti umetak prije nego što se oprano voće i povrće stavi u lonac. Nakon toga, ekspres lonac samo se uključi – ostalo preuzima vodena para.

    Blenderi

    Samostojeći blenderi i drugi blenderi pasiraju umetnute komade voća i povrća i prerađuju ih u jednoličnu smjesu. Konzistencija konačnog proizvoda ovisi o brzini rotacije, tj. broju okretaja blendera, udjelu tekućine u početnim sastojcima i količini dodane vode.


    Budući da se voće i povrće prerađuje u cijelosti, potrebno ga je odgovarajuće pripremiti. Koštice, peteljke i kora trebaju se ukloniti. Prije uključivanja blendera, trebali biste paziti da noževi ne budu blokirani. Dok snažni blenderi mogu odmah početi raditi i s tvrđim sastojcima ili ledom, kod slabijih uređaja veće i čvršće sastojke treba dodavati tek tijekom rada.


    Sjeckalica

    Sjeckalice funkcioniraju slično blenderima, ali su više namijenjene obradi voća, povrća i drugih namirnica na grublje komade. Kod mnogih uređaja željeni način rezanja može se prilagoditi pomoću različitih nastavaka. Kao i kod blendera, sve vrste voća i povrća moraju se očistiti od koštica, peteljki i, po potrebi, od kore, prije nego što se grubo narezane stave u uređaj. Prilikom kupnje odgovarajućeg uređaja treba uzeti u obzir koje će se namirnice sjeckati. Za smrznute i vrlo tvrde namirnice preporučuje se kupnja posebno snažnog uređaja, dok je za većinu drugih namjena dovoljno oko 500 vata.

    Prednosti i nedostaci sokovnika, blendera i sjeckalica

    Prednosti

    Nedostaci

    • Vrlo kratko vrijeme pripreme
    • Tekući sok se najbrže konzumira
    • Sok je vrlo lako probavljiv
    • Gube se neki vitamini i hranjive tvari
    • Čvrste komponente ostaju
    • Djelomično složeno čišćenje

    Prednosti

    Nedostaci

    • Voće i povrće prerađuje se cijelo i zadržava sve vitamine i hranjive tvari
    • Bez ostataka
    • Jednostavno čišćenje
    • Nešto dulje vrijeme pripreme
    • Povoljniji modeli nailaze na ograničenja kod tvrdog povrća

    Prednosti

    Nedostaci

    • Voće i povrće prerađuje se cijelo i zadržava sve vitamine i hranjive tvari
    • Bez ostataka
    • Jednostavno čišćenje
    • Ne konzumira se tako brzo kao sokovi ili smoothieji
    • Različito voće i povrće ne može se uvijek miješati i obrađivati u isto vrijeme

    Što je bolje: sok iz sokovnika ili smoothie iz blendera?

    Oni koji stoje pred odlukom je li bolji izbor sokovnik ili smoothie blender trebali bi obratiti pozornost na nekoliko stvari. Sokovi su lako probavljivi i mogu se napraviti od gotovo svake vrste voća i povrća. S druge strane, smoothieji sadrže mnogo vlakana i stoga su samo uvjetno prikladni za ljude s probavnim problemima. Za razliku od sokova, smoothieji sadrže više vitamina i hranjivih tvari jer se prerađuju svi sastojci voća i povrća. Treba uzeti u obzir da jednostavni smoothie blenderi uglavnom ne mogu zadovoljavajuće usitniti lisnato povrće, začinsko bilje i tvrdo povrće.


    Snažni blenderi, s druge strane, mogu bez problema preraditi i ove vrste povrća do kremaste konzistencije te su stoga idealni i za pripremu zelenih smoothieja. Daljnja prednost blendera u odnosu na sokovnike je jednostavno čišćenje kao i obrada svih sastojaka bez ostataka. Dakle, hoće li pravi izbor biti smoothie blender ili sokovnik, u potpunosti ovisi o osobnim preferencijama i preferiranim vrstama voća i povrća.