Različite metode za izradu drobljenog leda od kockica leda
Nisu samo ljeti hladna pića poseban užitak. Tko rado miksa koktele zna da je u mnogim receptima drobljeni led ključan sastojak koji pićima daje završnu notu, kako okusom tako i izgledom. Razni supermarketi i benzinske postaje imaju drobljeni led u ponudi, no tko želi uštedjeti, može usitnjeni led napraviti i sam s malo sredstava za pomoć. No, kako to točno funkcionira? Koje metode postoje i što je potrebno za izradu? Sve važne informacije, kao i savjete i trikove u vezi s drobljenim ledom, pripremili smo u nastavku.
Za što se može koristiti drobljeni led?

Iako se drobljeni led obično proizvodi od kockica leda, postoje neke razlike između ove dvije vrste leda. Najveća razlika u usporedbi s uobičajenim kockicama leda je u tome što je površina drobljenog leda znatno veća. To dovodi do bržeg odvijanja izmjene topline između tekućine koju treba ohladiti i komadića leda, a hlađenje je znatno učinkovitije. Drobljeni led prikladan je za hlađenje alkoholnih pića, voćnih shakeova i smoothieja, ledenih deserata i još mnogo toga. Kokteli s visokim udjelom alkohola mogu se blago razrijediti otapanjem leda. Osim hlađenja, usitnjeni led svakako ima i dekorativnu svrhu.
Što je potrebno za drobljeni led?
Za izradu drobljenog leda kod kuće u svakom slučaju su vam potrebne kockice leda. Možete ih kupiti u trgovini ili napraviti sami. Ako nemate stroj za izradu leda, jednostavno možete koristiti kalup za led koji napunite vodom iz slavine i stavite u zamrzivač ili pretinac za zamrzavanje hladnjaka. Najbolji okus postići ćete ako prethodno filtrirate vodu iz slavine. Čim se voda zamrzne, gotove kockice leda možete izvaditi iz kalupa i koristiti za izradu drobljenog leda. Umjesto kalupa za led, možete koristiti i posebne vrećice za zamrzavanje za izradu kockica leda.
Tri metode za samostalnu izradu drobljenog leda
Postoji nekoliko načina da od kockica leda napravite drobljeni led. Ako imate blender ili čak drobilicu leda, možete hi koristiti za brzu i jednostavnu izradu drobljenog leda. Prikladni su i neki sokovnici ili hladno prešani sokovnici. No ne brinite, čak i ako vam trenutno nije pri ruci kuhinjski aparat, ne morate se odreći drobljenog leda u svojim pićima. Kockice leda možete usitniti i ručnikom ili kuhinjskom krpom te čekićem ili batom za meso. U nastavku ćete saznati kako točno primijeniti tri različite metode izrade.
Pomoću blendera
Tko posjeduje blender, može ga koristiti za izradu drobljenog leda. Ova metoda je brza i jednostavna i ne zahtijeva napor. Sljedeće upute korak po korak objašnjavaju kako to učiniti i na što trebate obratiti pozornost.

Korak 1: Izrada kockica leda
Napravite kockice leda pomoću kalupa za led. Za ovaj korak, ovisno o temperaturi zamrzivača, trebali biste planirati najmanje dva sata.

Korak 2: Dodavanje kockica leda u blender
Ubacite pet do deset kockica leda u blender. Kako bi blender mogao razbiti tvrdu kristalnu strukturu kockica leda, trebao bi imati snagu od najmanje 1000 W i brzinu od najmanje 10 000 okretaja u minuti.

Korak 3: Uključivanje pulsne funkcije
Uključite blender. Pripazite da postavite pulsnu funkciju (koja se naziva i funkcija za drobljeni led) koja naizmjenično povećava i smanjuje brzinu oštrice. Tako nastaje lijepi drobljeni led, a ne fini snijeg od leda.Po potrebi možete dodati malo vode kako se kockice leda ne bi slijepile.

Korak 4: Napunite zdrobljeni led u čaše
Napunite gotov zdrobljeni led u čaše koje ćete koristiti odmah ili u posudu u kojoj možete pohraniti led u zamrzivač za kasnije.
Pomoću drobilice leda
Drobilica leda – koja se naziva i mlin za led ili usitnjivač leda – kuhinjski je uređaj koji služi isključivo za proizvodnju drobljenog leda. U osnovi se razlikuju ručne i električne drobilice leda. Ručni modeli koriste se pomoću ručice koja obično pokreće rotirajući valjak. On drobi kockice leda u relativno grube, ali ujednačene komadiće, koji su prikladniji za koktele nego za deserte. Ručne drobilice leda dobre su za manje količine leda. Međutim, ako je potrebno puno drobljenog leda, preporučuje se korištenje električne drobilice leda. Kod takvih modela rotirajući disk s noževima struže tanke komadiće s kockica leda. Tako nastali drobljeni led je vrlo fin i stoga se relativno brzo topi. Posebno je prikladan za ledene deserte.

Drobljeni led s krpom i čekićem
Ako vam trenutno nije pri ruci mikser ili drobilica leda, možete jednostavno upotrijebiti kuhinjsku krpu i čekić kako biste napravili drobljeni led bez ikakvih kuhinjskih uređaja. Raširite kuhinjsku krpu na radnu površinu i istresite kockice leda iz kalupa na krpu. Zatim oblikujte krpom vrećicu koja zatvara kockice leda. Uhvatite vrećicu tik iznad kockica leda i položite je na čvrstu i robusnu podlogu. Kako biste usitnili kockice leda, nekoliko puta nježno udarite čekićem po vrećici. Umjesto čekića, možete upotrijebiti bilo koji drugi tvrdi predmet – na primjer, cipelu, valjak za tijesto ili bat za meso.