Unutra ili van: Koje voće i povrće treba držati u hladnjaku?
Svježe voće i povrće opskrbljuje nas važnim vitaminima i hranjivim tvarima. Međutim, vrlo malo ljudi ima priliku ili dovoljno vremena kupiti točno one sastojke koji su im potrebni za svaki obrok neposredno prije kuhanja. Stoga je pravilno skladištenje voća i povrća ključan dio svake kuhinje u kojoj se redovito pripremaju svježi obroci.
Oni koji nemaju veliku smočnicu često jednostavno stavljaju svježe namirnice u hladnjak, misleći da hladnoća dulje održava sve svježim. Nažalost, to je zabluda. Mnoge vrste voća i povrća nisu prikladne za čuvanje u hladnjaku, dok drugima hladnoća treba kako se ne bi odmah pokvarile. Ipak, pravilno skladištenje voća i povrća u hladnjaku nije osobito komplicirano ako se slijedi nekoliko osnovnih pravila.
Sadržaj
Zašto je pravilno skladištenje u hladnjaku ključno Etilen i njegova uloga u skladištenju voća i povrća Pravilno skladištenje povrća u hladnjaku Pravilno skladištenje voća u hladnjaku Pravilno pakiranje i skladištenje rezanog voća Pet savjeta za dulju svježinu
Zašto je pravilno skladištenje u hladnjaku ključno?
Pravilno skladištenje u hladnjaku od presudne je važnosti jer neke vrste voća i povrća dulje zadržavaju svoju svježinu, a time i intenzivniji okus. Prednosti su očite: ne samo da smanjujete bacanje hrane, što je dobro za vaš novčanik, već č činite i uslugu okolišu. Primjerice, samo u Njemačkoj se godišnje baci oko 82 kg pokvarene hrane po osobi, što čini značajan dio ukupno bačene hrane. Još jedna prednost pravilnog skladištenja jest očuvanje hranjivih tvari: mnogi vitamini i drugi nutrijenti osjetljivi su na svjetlost i temperaturu, pa se brzo gube ako se namirnice ne skladište pravilno.
Etilen i njegova uloga u skladištenju voća i povrća
Svatko tko se bavi rokom trajanja i procesom dozrijevanja voća i povrća prije ili kasnije susrest će se s pojmom etilena. Etilen je plin koji pokreće proces zrenja i, posljedično, uzrokuje brže kvarenje voća i povrća koje dođe u kontakt s njim. Kupus je posebno osjetljiv na etilen i stoga ima znatno smanjen rok trajanja ako je izložen ovom plinu.
Voće i povrće koje emitira posebno visoke razine etilena te stoga treba, ako je moguće, skladištiti odvojeno od ostalih namirnica uključuje:
- Jabuke
- Avokado
- Banane
- Kruške
- Brokula
- Krastavci
- Krumpir
- Kivi
- Poriluk
- Nektarine
- Breskve
- Šljive
- Rajčice
Učinak etilena, naravno, može se iskoristiti i u vašu korist. Na primjer, zrela jabuka može se čuvati pored zelene banane kako bi se ubrzao proces njezina zrenja.

Lisnato povrće, poput špinata, posebno ima koristi od čuvanja u hladnjaku, gdje duže zadržava svježinu. No, i većina ostalog povrća ostaje svježa i hrskava na niskim temperaturama.
Ipak, klasično povrće poput rajčica često se pogrešno čuva u ladici za povrće. One, naime, pate od niskih temperatura i najbolje razvijaju svoju aromu kada se čuvaju na umjerenoj sobnoj temperaturi.
Sljedeće namirnice obavezno treba čuvati u hladnjaku:
- Artičoke
- Salate (zelena salata, matovilac, ledenka salata)
- Cvjetača
- Grah
- Brokula
- Grašak
- Mladi luk
- Kupus (crveni kupus, prokulice, bijeli kupus, kineski kupus)
- Korabica
- Blitva
- Rotkvice
- Cikla
- Celer
- Šparoge
- Špinat
Sljedeće se, pak, ne smije čuvati u hladnjaku:
- Patlidžani
- Krumpir
- Bundeve
- Mrkva
- Rajčice
- Tikvice
- Luk
Posebni savjeti za skladištenje:
Šparoge treba zamotati u vlažnu krpu kada se čuvaju u hladnjaku kako bi dulje ostale svježe.
Zelena salata koja još ima korijen može se čuvati dulje dodavanjem male zdjele vode uz korijen. Važno je da listovi ne stoje u vodi – inače će se brzo pokvariti.

Pravilno čuvanje voća u hladnjaku
Za voće vrijedi sljedeće pravilo: egzotično voće poput manga voli toplinu i stoga ga ne treba čuvati u hladnjaku; domaće voće, s druge strane, dobro podnosi hladnoću. Jabuke se mogu čuvati i u hladnjaku i na sobnoj temperaturi, ovisno o željenoj brzini konzumacije.
Kod koštičavog voća stupanj zrelosti ključan je za čuvanje:
Zrelo voće pripada u hladnjak i treba ga konzumirati što je prije moguće kako bi se izbjeglo kvarenje.
Voće koje još treba dozrijeti najbolje je ostaviti na sobnoj temperaturi.
Sljedeće namirnice pripadaju u hladnjak:
- Jabuke
- Mekano voće (jagode, maline, kupine)
- Kivi
- Rabarabara
- Koštičavo voće (marelice, trešnje, breskve, šljive, šljive)
- Grožđe
Što se ne smije čuvati u hladnjaku:
- Ananas
- Banane
- Mango
- Naranče
- Papaje
- Limuni i ostalo citrusno voće (osim ako su već narezani ili prezreli)

Kako pravilno pakirati i čuvati narezano voće
Voće se ne čuva uvijek cijelo odmah nakon kupnje. Narezano voće također ima svoje mjesto u hladnjaku, bilo da se koristi za pripremu žitarica za doručak ili kao ostatak pečenja voćnog kolača. Kako bi narezano voće trajalo što je dulje moguće, pravilno pakiranje i skladištenje ključni su.
Narezano voće treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi ili prekriveno prozirnom folijom. Što je manje dodatne vlage u posudi, to je manji rizik od plijesni. Posude i kutije stoga se moraju temeljito osušiti prije upotrebe.
Zanimljiv savjet za narezanu jabuku: narezane četvrtine ili osmine mogu se držati zajedno gumicom. Na taj način narezani rubovi imaju manji kontakt sa zrakom, što usporava oksidaciju i tamnjenje.
Limunov sok za borbu protiv promjene boje
Kada su izložene kisiku, na prerezanim površinama voća često se stvaraju ružne smeđe mrlje. Iako to nema nikakve veze s kvarenjem namirnice, ipak izgleda neprivlačno.
Kako biste spriječili ovu promjenu boje, preporučuje se poškropiti narezano voće limunovim sokom. Limunska kiselina u soku djeluje kao antioksidans i usporava proces tamnjenja.

5 savjeta za dulju svježinu
Savjet 1: Odvojeno skladištenje voća i povrća
Ako je moguće, voće i povrće čuvajte odvojeno. Njihove različite potrebe za temperaturom i vlagom, kao i emisija etilena (plina za sazrijevanje) kod nekih vrsta, čine zajedničko skladištenje neprikladnim.
Savjet 2: Nježno postupanje s mekim voćem
Meko voće idealno bi bilo čuvati u foliji i što manje ga dirati. U protivnom se spore plijesni mogu vrlo brzo širiti i uzrokovati kvarenje.
Savjet 3: Pranje i rezanje neposredno prije konzumacije
Voće i povrće treba, ako je moguće, oprati i narezati neposredno prije konzumacije. Time se maksimizira njihov rok trajanja i zadržavaju hranjive tvari.
Savjet 4: Uklanjanje zelenih listova s korjenastog povrća
Povrće poput mrkve ili rotkvice dulje ostaje svježe ako se uklone zeleni listovi. Oni izvlače vlagu iz korijena, što dovodi do bržeg sušenja.
Savjet 5: Odvojeno čuvanje luka
Luk uvijek treba čuvati odvojeno od ostalih namirnica, jer mnogo voća i povrća vrlo brzo upija njegov intenzivan miris.