Vaš internet preglednik nije podržan.
Za ispravan prikaz web stranice koristite jedan od sljedećih internet preglednika.PažnjaMolimo vas ažurirajte svoj preglednik, ako nastavite s ovim internet preglednikom, vaše iskustvo pregledavanja web stranice neće biti zadovoljavajuće.

Unutra ili van: Koje voće i povrće treba držati u hladnjaku?

Svježe voće i povrće opskrbljuje nas važnim vitaminima i hranjivim tvarima. Međutim, vrlo malo ljudi ima priliku ili dovoljno vremena kupiti točno one sastojke koji su im potrebni za svaki obrok neposredno prije kuhanja. Stoga je pravilno skladištenje voća i povrća ključan dio svake kuhinje u kojoj se redovito pripremaju svježi obroci.


Oni koji nemaju veliku smočnicu često jednostavno stavljaju svježe namirnice u hladnjak, misleći da hladnoća dulje održava sve svježim. Nažalost, to je zabluda. Mnoge vrste voća i povrća nisu prikladne za čuvanje u hladnjaku, dok drugima hladnoća treba kako se ne bi odmah pokvarile. Ipak, pravilno skladištenje voća i povrća u hladnjaku nije osobito komplicirano ako se slijedi nekoliko osnovnih pravila.

Sadržaj

Zašto je pravilno skladištenje u hladnjaku ključno Etilen i njegova uloga u skladištenju voća i povrća Pravilno skladištenje povrća u hladnjaku Pravilno skladištenje voća u hladnjaku Pravilno pakiranje i skladištenje rezanog voća Pet savjeta za dulju svježinu

Zašto je pravilno skladištenje u hladnjaku ključno?


Pravilno skladištenje u hladnjaku od presudne je važnosti jer neke vrste voća i povrća dulje zadržavaju svoju svježinu, a time i intenzivniji okus. Prednosti su očite: ne samo da smanjujete bacanje hrane, što je dobro za vaš novčanik, već č činite i uslugu okolišu. Primjerice, samo u Njemačkoj se godišnje baci oko 82 kg pokvarene hrane po osobi, što čini značajan dio ukupno bačene hrane. Još jedna prednost pravilnog skladištenja jest očuvanje hranjivih tvari: mnogi vitamini i drugi nutrijenti osjetljivi su na svjetlost i temperaturu, pa se brzo gube ako se namirnice ne skladište pravilno.

Etilen i njegova uloga u skladištenju voća i povrća


Svatko tko se bavi rokom trajanja i procesom dozrijevanja voća i povrća prije ili kasnije susrest će se s pojmom etilena. Etilen je plin koji pokreće proces zrenja i, posljedično, uzrokuje brže kvarenje voća i povrća koje dođe u kontakt s njim. Kupus je posebno osjetljiv na etilen i stoga ima znatno smanjen rok trajanja ako je izložen ovom plinu.


Voće i povrće koje emitira posebno visoke razine etilena te stoga treba, ako je moguće, skladištiti odvojeno od ostalih namirnica uključuje:


  • Jabuke
  • Avokado
  • Banane
  • Kruške
  • Brokula
  • Krastavci
  • Krumpir
  • Kivi
  • Poriluk
  • Nektarine
  • Breskve
  • Šljive
  • Rajčice


Učinak etilena, naravno, može se iskoristiti i u vašu korist. Na primjer, zrela jabuka može se čuvati pored zelene banane kako bi se ubrzao proces njezina zrenja.

Salata, rajčice i mrkva u hladnjaku.

Lisnato povrće, poput špinata, posebno ima koristi od čuvanja u hladnjaku, gdje duže zadržava svježinu. No, i većina ostalog povrća ostaje svježa i hrskava na niskim temperaturama.


Ipak, klasično povrće poput rajčica često se pogrešno čuva u ladici za povrće. One, naime, pate od niskih temperatura i najbolje razvijaju svoju aromu kada se čuvaju na umjerenoj sobnoj temperaturi.


Sljedeće namirnice obavezno treba čuvati u hladnjaku:


  • Artičoke
  • Salate (zelena salata, matovilac, ledenka salata)
  • Cvjetača
  • Grah
  • Brokula
  • Grašak
  • Mladi luk
  • Kupus (crveni kupus, prokulice, bijeli kupus, kineski kupus)
  • Korabica
  • Blitva
  • Rotkvice
  • Cikla
  • Celer
  • Šparoge
  • Špinat


Sljedeće se, pak, ne smije čuvati u hladnjaku:


  • Patlidžani
  • Krumpir
  • Bundeve
  • Mrkva
  • Rajčice
  • Tikvice
  • Luk


Posebni savjeti za skladištenje:


Šparoge treba zamotati u vlažnu krpu kada se čuvaju u hladnjaku kako bi dulje ostale svježe.


Zelena salata koja još ima korijen može se čuvati dulje dodavanjem male zdjele vode uz korijen. Važno je da listovi ne stoje u vodi – inače će se brzo pokvariti.

Zeleno grožđe, jabuke, naranče, avokado u hladnjaku.

Pravilno čuvanje voća u hladnjaku

Za voće vrijedi sljedeće pravilo: egzotično voće poput manga voli toplinu i stoga ga ne treba čuvati u hladnjaku; domaće voće, s druge strane, dobro podnosi hladnoću. Jabuke se mogu čuvati i u hladnjaku i na sobnoj temperaturi, ovisno o željenoj brzini konzumacije.


Kod koštičavog voća stupanj zrelosti ključan je za čuvanje:


Zrelo voće pripada u hladnjak i treba ga konzumirati što je prije moguće kako bi se izbjeglo kvarenje.

Voće koje još treba dozrijeti najbolje je ostaviti na sobnoj temperaturi.


Sljedeće namirnice pripadaju u hladnjak:


  • Jabuke
  • Mekano voće (jagode, maline, kupine)
  • Kivi
  • Rabarabara
  • Koštičavo voće (marelice, trešnje, breskve, šljive, šljive)
  • Grožđe


Što se ne smije čuvati u hladnjaku:

  • Ananas
  • Banane
  • Mango
  • Naranče
  • Papaje
  • Limuni i ostalo citrusno voće (osim ako su već narezani ili prezreli)
Jabuka vezana gumicama na drvenoj dasci.

Kako pravilno pakirati i čuvati narezano voće

Voće se ne čuva uvijek cijelo odmah nakon kupnje. Narezano voće također ima svoje mjesto u hladnjaku, bilo da se koristi za pripremu žitarica za doručak ili kao ostatak pečenja voćnog kolača. Kako bi narezano voće trajalo što je dulje moguće, pravilno pakiranje i skladištenje ključni su.


Narezano voće treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi ili prekriveno prozirnom folijom. Što je manje dodatne vlage u posudi, to je manji rizik od plijesni. Posude i kutije stoga se moraju temeljito osušiti prije upotrebe.


Zanimljiv savjet za narezanu jabuku: narezane četvrtine ili osmine mogu se držati zajedno gumicom. Na taj način narezani rubovi imaju manji kontakt sa zrakom, što usporava oksidaciju i tamnjenje.

Limunov sok za borbu protiv promjene boje

Kada su izložene kisiku, na prerezanim površinama voća često se stvaraju ružne smeđe mrlje. Iako to nema nikakve veze s kvarenjem namirnice, ipak izgleda neprivlačno.


Kako biste spriječili ovu promjenu boje, preporučuje se poškropiti narezano voće limunovim sokom. Limunska kiselina u soku djeluje kao antioksidans i usporava proces tamnjenja.

Hladnjak s voćem (jabuke, grožđe, borovnice) i povrćem.

5 savjeta za dulju svježinu

Savjet 1: Odvojeno skladištenje voća i povrća

Ako je moguće, voće i povrće čuvajte odvojeno. Njihove različite potrebe za temperaturom i vlagom, kao i emisija etilena (plina za sazrijevanje) kod nekih vrsta, čine zajedničko skladištenje neprikladnim.


Savjet 2: Nježno postupanje s mekim voćem

Meko voće idealno bi bilo čuvati u foliji i što manje ga dirati. U protivnom se spore plijesni mogu vrlo brzo širiti i uzrokovati kvarenje.


Savjet 3: Pranje i rezanje neposredno prije konzumacije

Voće i povrće treba, ako je moguće, oprati i narezati neposredno prije konzumacije. Time se maksimizira njihov rok trajanja i zadržavaju hranjive tvari.


Savjet 4: Uklanjanje zelenih listova s korjenastog povrća

Povrće poput mrkve ili rotkvice dulje ostaje svježe ako se uklone zeleni listovi. Oni izvlače vlagu iz korijena, što dovodi do bržeg sušenja.


Savjet 5: Odvojeno čuvanje luka

Luk uvijek treba čuvati odvojeno od ostalih namirnica, jer mnogo voća i povrća vrlo brzo upija njegov intenzivan miris.

Praktično i elegantnoSve za kuhinju i kućanstvo