Riješite se masnoće: friteze na vrući zrak u uporabi
Intenzivan okus i hrskavost prženih jela su nešto posebno, no prečesta konzumacija pržene hrane dugoročno može uzrokovati probleme tijelu. Ali to ne znači da se sada morate odreći krumpirića, prženih kobasica i slično. Friteze bez masnoće uspijevaju gotovo savršeno imitirati okus i teksturu hrane pržene u masnoći – sasvim jednostavno pomoću vrućeg zraka. Kako to funkcionira i koje dodatne prednosti ima prženje bez masnoće, objašnjava ovaj vodič.
Prženje bez masnoće: zašto?
Hrskava i ukusna hrana bez masnoće – zahvaljujući fritezi na vrući zrak

Pržena hrana popularna je diljem svijeta. No, jela pripremljena u dubokom ulju imaju i svoje nedostatke. S jedne strane, visok udio masnoće čini prženu hranu pravom kalorijskom bombom i teško ju je uklopiti u uravnoteženu prehranu. S druge strane, nepravilnim ili previsokim zagrijavanjem ulja mogu nastati štetne tvari za koje se sumnja da su kancerogene. Kod prženja bez masnoće ili ulja nema tih problema: ono predstavlja zdravu alternativu klasičnom prženju. Osim toga, nestaje tipičan "miris prženja", što je velika prednost, posebno u malim kuhinjama bez prozora.
Friteza bez masnoće: friteza na vrući zrak
Rješenje za prženje bez masnoće je friteza na vrući zrak. Posljednjih godina ovi mali, praktični uređaji zauzeli su sve veći udio na tržištu friteza. Što se tiče okusa i jednostavnosti korištenja, nimalo ne zaostaju za svojim kolegama s uljem.
Ulje kao nositelj okusa
Čak ni kod friteze na vrući zrak ne bi se trebalo potpuno odreći masnoće. Na primjer, žlica ulja osigurava pravi okus porciji krumpirića.
Prednosti
U usporedbi s klasičnom fritezom i slično funkcionirajućom pećnicom s ventilatorom, friteza bez masnoće ima nekoliko prednosti:
- Priprema jela s malo ili nimalo masnoće je zdravija.
- Nema potrebe za zbrinjavanjem starog ulja za prženje.
- Čišćenje friteze na vrući zrak je jednostavnije.
- Friteze na vrući zrak su multifunkcionalne – u njima se mogu pripremati čak i pizza, kolači ili kruh.
- Priprema je brza i jednostavna.
- Posebno kod manjih količina hrane za prženje, friteza na vrući zrak predstavlja brzu i energetski učinkovitu alternativu pećnici.
Savjeti za kupnju friteze na vrući zrak
Izbor friteza na vrući zrak je velik. Kako biste pronašli odgovarajući model koji će postići što savršenije rezultate i dugo vas veseliti, pri kupnji treba obratiti pozornost na nekoliko aspekata:
- Ručka i vanjsko kućište trebaju biti izrađeni od materijala otpornog na toplinu.
- Neprijanjajući sloj osigurava da se hrana ne lijepi za fritezu na vrući zrak.
- Dodaci poput miješalice, rotirajućeg ražnja ili rešetke za roštilj praktični su za korištenje friteze bez masnoće za mnoga različita jela.
- Kapacitet mora odgovarati planiranoj upotrebi: jednočlano kućanstvo treba manji uređaj od četveročlane obitelji.
- Za jednostavno čišćenje, uklonjivi dijelovi friteze na vrući zrak trebali bi biti perivi u perilici posuđa.