Vino moga zavičaja

Pogledajte video o čitavom projektu i saznajte više o pobjedničkim vinima i vinarijama koje je stručni žiri odabrao među više od 100 prijavljenih vina u sklopu natječaja "Vino moga zavičaja".

Vino moga zavičaja

Ne kaže se uzalud: U vinu je istina.

Mi još kažemo - kvaliteta zaslužuje pažnju, a kvalitetna vina zaslužuju da se za njih zna. Iz tog razloga smo s Vinartom pokrenuli projekt afirmacije kvalitetnih domaćih vina i isticanja onih s najboljim omjerom cijene i kvalitete.

Kod vina nema maskiranja – samo istinski rad, ljubav i strpljenje, kako bi se dobili očaravajući okusi, za svako, pa i najzahtjevnije nepce. Tako se i naša, domaća vina odlikuju istinskom kakvoćom koja može poteći samo iz raznorodne i bogate ljepote što ih pružaju hrvatski krajevi.

Lidl Hrvatska podupire domaće proizvođače u plasmanu njihovih proizvoda; kroz projekt Okusi svoj zavičaj, kao i svojim brendom Okusi zavičaja. Kako bi dodatno podržali i domaće vinare i pružili im priliku da se nađu na policama svih Lidlovih trgovina, Lidl je s Vinartom pokrenuo natječaj Vino moga zavičaja. Natječaj je trajao od 18.2. do 1.4.2019. godine te je izazvao interes vinara diljem Hrvatske - prijavilo se 40 vinarija s ukupno više od 120 vina u kategorijama: bijelo, crno i rosé vino.

Lidlov partner Vinart potom  je proveo ocjenjivanje prijavljenih vina, za što je okupio komisiju koja pokriva 3 ključne skupine - sommeliere, enologe i vinske novinare, ali i u kojem su zastupljeni muškarci i žene. Predstavnici sommeliera bili su Klaudio Jurčić i Mario Meštrović, enološku struku predstavljale su Andrea Karačić i Mirna Filipović-Grčić dok su Saša Špiranec i Ivo Kozarčanin predstavljali novinarski dio. Glavni kriterij izdvajanja vina tijekom kušanja na slijepo svakako je bila kvaliteta, nakon čega su se metodom najboljeg omjera cijene i kvalitete odabrala najbolja vina.

PREDSTAVLJAMO POBJEDNIKE NATJEČAJA „VINO MOGA ZAVIČAJA“ 2019.:

Pinot sivi, 0,75 L, 13% alk.

Berba 2017.godine, Vinarija Čobanković, P.O.Ivan

Tip vina kojeg će svi voljeti. Izvrsne ravnoteže između punoće i elegancije te između slasti i živosti. Zrelog je karaktera i impresivne dužine u ustima. Krepko je, a istovremeno osvježava. Zbog svog unikatnog profila kompleksnog i postojanog vina lako prati raznovrsnu hranu. Od kremastih rižota do lazanja, od morske ribe do svinjskih pohanaca. 

Rosé, 0,75 L, 12,5% alk.

Berba 2018. godine, Vina Belje

Atraktivni rose s pregršt aroma crvenog jagodičastog voća poput šumskih jagoda i malina. Okus je mekan i sočan, gotovo blag, s puno voćnosti i svježine na retrookusu. Zahvalno vino za brojne prilike, osobito popodnevna i večernja druženja s prijateljima. Od hrane najbolje prati proljetne pašte s povrćem ili morskim plodovima te pileće batke s roštilja.

Cabernet Sauvignon, 0,75 L, 13,5% alk.

Berba 2018. godine, Vinarija Feravino

Odiše mladošću i svježinom. Na nosu je herbalno i voćno, s asocijacijom na arome crnog ribiza i lista rajčice, a u ustima je puno živosti i voćnosti. Srednje punog tijela, ugodno doziranog taninskog stiska, s istom voćnosti i na retrookusu. Vino kao izmišljeno za roštilj i sočna tamnija mesa tipa ramstek.