Vinarija Feravino

Vinarija Feravino iz Feričanaca svoju bogatu tradiciju njeguje od davne 1804. godine kada je nastao prvi podrum koji danas nosi ime Stari podrum. Od 1996. godine do danas bilježi intenzivan razvoj u segmentima poljoprivredne struke. Prerađivački podrum je također opremljen sofisticiranom enološkom opremom, a vinarija je ovjenčana brojnim nagradama.

Posebnost ove kontinentalne slavonske vinarije je u gotovo jednakom omjeru proizvodnje bijelih i crnih vina. Na 169 hektara vinograda raspoređenima na obroncima Krndije, najzastupljenija bijela sorta je Graševina, dok od crnih sorata vinogradima Feravina vlada Frankovka. Bogatu paletu proizvoda nadopunjuju internacionalne sorte poput Cabernet sauvignona, Cabernet franca, Merlota, Syraha, Pinota crnog, Pinota bijelog, Chardonnaya i Zweigelta. Feravino se ponosi visoko kvalitetnom linijom Dika i vrhunskom linijom Miraz mirnih vina. Osim mirnih vina, Feravino proizvodi Grasecco od Graševine i Francescu od Frankovke, zanimljiva pjenušava vina proizvedena Charmat metodom.

Pobjeda na ovom natječaju za vinariju znači prepoznavanje dobre kvalitete u odnosu na cijenu te plasman kroz vrlo široku mrežu Lidlovih trgovina uz prepoznavanje Feravina kao potencijalnog dobavljača za budućnost. Zahvalni su svim vinskim stručnjacima i sommelierima na odabiru njihovog vina.

Vinarija Čobanković P.O. Ivan

Poljoprivredni obrt Ivan nastavlja višestoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarstva obitelji Čobanković.

Riječ je o obiteljskoj tvrtci - svi voditelji proizvodnje i tehnoloških procesa su članovi obitelji, koji za to posjeduju adekvatnu stručnu spremu, znanje i kompetencije. U obitelji i u vinariji imamo jednog doktoranta agronomije, studenta druge godine agronomije te apsolventicu ekonomskog fakulteta.

Danas je PO Ivan jedan od najznačajnijih proizvođača vina i grožđa u Iloku, s 38 zaposlenih i s tedencijom daljnjeg rasta. 2018. godine proizvedeno je nešto manje od 2 milijuna litara vina na ukupno cca 200 hektara vinograda, s velikim porastom unatrag 3 godine. Vinarija na tržište stavlja graševinu, pinot sivi, silvanac zeleni i chardonnay od bijelih vina te frankovku, cabarnet sauvignon i cuvve od crnih vina, od kojih su brojna nagrađivana.

Sve poslove obavljaju s velikom ljubavlju i stoga su izuzetno sretni kada dobiju potvrdu kvalitete od vinske struke, ali i tržišta. Pobjeda na ovom na natječaju za njih predstavlja priznanje visoke kvalitete njihovih vina, te potvrdu da njihov način rada u drvenim bačvama daje prepoznatljive rezultate.

Vina Belje

Vina Belje imaju tradiciju dužu od 3 stoljeća i jedna su od najpoznatijih vinarija iz Hrvatskog Podunavlja s godišnjom proizvodnjom od tri milijuna litara vina. Poznati su po jednoj od najljepših vinskih cesta u Hrvatskoj koja vijuga kroz vinograde te ručnoj berbi grožđa zbog čega u sezoni berbe zapošljavaju dodatnih 150-200 berača koji pomažu njihovim zaposlenicima. U središtu vinograda je našvinarija koja je vrhunski opremljena najsuvremenijom tehnologijom za proizvodnju vina što omogućava plasiranje vina kontinuirane visoke kvalitete o kojima brine petnaest vinara i podrumara.

Sva vina Belja nastaju od vlastitog grožđa s više od 600 hektara vinograda koji se prostiru na južnim padinama Banovog brda u Baranji. Riječ je o specifičnom terroiru koji krase posebni mikroklimatski uvjeti, veliki broj sunčanih sati i vrsni stručnjaci koji vode brigu o vinogradima graševine, chardonnaya, merlota,  cabernet sauvignona, pinota crnog i frankovke. Pobjednički rose u natječaju Vino moga zavičaja nastao je spajanjem odabranog grožđa cabernet sauvignona i pinota crnog.  

Vina Belje svoja vina uzgajaju od grožđa iz vlastitih vinograda koji se prostiru na više od 600 hektara na južnim padinama Banovog brda u Baranji. Uz sjajne klimatske uvjete za proizvodnju grožđa izuzetno su važni vrsni ljudi koji vode brigu o vinogradima tijekom cijele godine.

Vina Belje dobitnici su prestižnih vinskih nagrada, a sudjelovanje i pobjeda na ovom natječaju za njih je  bio veliki izazov. Naime, uvjereni da je rosé berbe 2018. najbolje rosé vino koje su proizveli do sada. Upravo je ovaj natječaj bio izvrsna prilika prezentirati kupcima sjajnu vrijednost za novac u ovom stilski zaokruženom, laganom vinu koje se ne da zaboraviti.