RESET PLASTIC

Grupa Schwarz je jedna od vodećih svjetskih maloprodajnih tvrtki, s oko 12.000 trgovina u 30 zemalja, više od 400.000 zaposlenika i više od 100 milijardi eura godišnjeg prihoda. Kao globalna grupacija, Schwarz Grupa je svjesna svoje odgovornosti prema okolišu te djeluje u skladu s time. Već dugi niz godina Grupa se obvezuje na prikupljanje, sortiranje i recikliranje materijala za višekratnu upotrebu koji su neophodni za transport i pakiranje u maloprodaji hrane. Ako koristimo plastiku, moramo biti spremni preuzeti odgovornost za istu.

U Grupi Schwarz smo orijentirani na budućnost. Kao predvodnik trendova, prva smo njemačka maloprodajna grupacija koja je sebi postavila zadatak drastično smanjiti količinu plastike koja se koristi u proizvodnji i trgovinama, te na taj način promovirati kružno gospodarstvo. Lidl Hrvatska je dio REset Plastic, strategije za smanjenje upotrebe plastike Schwarz Grupe (više pronađite na: https://www.lidl.hr/hr/Redukcija-plasticne-ambalaze-7433.htm). Ovaj holistički pristup uključuje pet područja djelovanja – od izbjegavanja plastike i dizajna ambalaže, preko recikliranja i uklanjanja pa sve do inovacije i edukacije. Na ovaj način smanjujemo upotrebu plastike i zatvaramo kružni proces, a vizija svijeta sa znatno manje plastike će postati stvarnost.

5 vodećih načela strategije upravljanja plastikom REset Plastic Schwarz Grupe:

REduce

Smanjujemo plastiku gdje god je to moguće. Schwarz Grupa sama postavlja ciljeve provjeravanja i značajnog smanjenja uporabe plastike u svim segmentima. U tu svrhu, tvrtka traži alternativne materijale i izbjegava uporabu plastike u unutarnjim procesima što je više moguće. Dobavljači se također aktivno potiču da smanje uporabu plastike.

REdesign

Projektiramo ambalažu koja se može reciklirati i time zatvoriti kružni proces. Schwarz Grupa nastoji do 2025. godine primjenjivati ​​stroge njemačke zahtjeve o recikliranju na svim svojim europskim ambalažama. Također preispituje specifikacije dizajna svojih robnih marki kako bi očuvala resurse smanjenjem plastike, optimiziranjem mogućnosti recikliranja te povećanjem uporabe recikliranih materijala.

REcycle

Mi skupljamo, sortiramo, recikliramo i zatvaramo kružni proces. Schwarz Grupa aktivno razvija sustave za prikupljanje, sortiranje i recikliranje u svim zemljama u kojima posluje. Istražuje, optimizira i proširuje lokalne punktove za povrat ambalaže da bi održala postojeću plastiku unutar kružnog procesa.

REmove

Podržavamo uklanjanje plastičnog otpada iz okoliša. Schwarz Grupa traži mogućnosti suradnje s organizacijama koje se bave oslobađanjem okoliša od plastičnog otpada. U oceanima je trenutno oko 700 komada plastike po svakoj osobi na svijetu, ali problem izdržljive plastike ide mnogo dalje. Schwarz Grupa testira ideje za uklanjanje plastike iz rijeka, jezera ili s kopna.

REsearch

Ulažemo u istraživanje i razvoj inovativnih rješenja kako bismo educirali o recikliranju. Schwarz Grupa održava bliske veze s istraživačkim institutima i udrugama širom svijeta te je zainteresirana za partnerstva duž cijelog lanca vrijednosti. Posebni interesi istraživanja su alternativni materijali, učinkoviti postupci recikliranja i nova rješenja za smanjenje plastičnog otpada. Štoviše, procesi i proizvodi tvrtke redovito se revidiraju.

 

Saznajte više na internetskoj stranici: www.reset-plastic.com