Više za vas!
Izbornik
Glavni sadržaj
compliance

Usklađenost (Compliance)

Compliance odnosno usklađenost sa pravnim propisima danas je složenija tema nego ikad prije. U globalnom okruženju zakonski izazovi neprestano rastu. Zato naše procese i sustave stalno prilagođavamo zakonskim okvirima. Kako bismo još više istaknuli vrijednost pridržavanja pravnih propisa, učvrstili smo je u našim načelima poduzeća: „Pridržavamo se važećih pravnih propisa i internih smjernica“. Usklađenost (compliance) je sastavni dio poslovne kulture našeg poduzeća. Lidl je pokrenuo sustav upravljanja usklađenošću koji omogućuje Vama kao kupcima, poslovnim partnerima ili zaposlenicima poduzeća da djelujete prema jedinstvenim i obvezujućim strukturama.

Kako bismo se mogli pridržavati načela poduzeća, važno je pravovremeno prepoznati potencijalno neprimjereno ponašanje. To je moguće postići ako sumnje u vezi mogućih prekršaja pravovremeno zaprimimo. O takvom prekršaju je riječ ako naši zaposlenici u Hrvatskoj ili inozemstvu u obavljanju svojih službenih dužnosti prekrše važeće pravne propise ili interne smjernice, ili ako se isto dogodi prema našim zaposlenicima. Takvi su prekršaji primjerice kaznena djela povezana s korupcijom, prekršaji povezani s povredom tržišnog natjecanja, prekršaji vezani za zaštitu podataka kao i kaznena djela u području računovodstva, financija i poreza.

U otkrivanju i sprečavanju compliance prekršaja ovisimo o našim zaposlenicima, kupcima i poslovnim partnerima. Vaše sumnje na compliance prekršaje možete dojaviti na različite načine.

Na raspolaganju su vam različiti načini putem kojih možete dojaviti compliance prekršaje. Bez obzira koji način odaberete, jamčimo Vam da ćemo svaku dojavu tretirati strogo povjerljivo – na zahtjev i anonimno.

Povjerenik za usklađenost (compliance)

Ako želite prijaviti Vaše sumnje na compliance prekršaje ili ako imate pitanja u vezi navedene teme u Lidlu, uvijek se možete obratite Lidlovom povjereniku za usklađenost (compliance).

Lidl Hrvatska d.o.o. k.d.

Sektor Pravo / GRC
Ulica k. Lj. Posavskog 53
HR-10410 Velika Gorica
Telefon: +38516652267                                                                                                                                                         
E-mail: compliance@lidl.hr

Online sustav dojave

Kao dodatnu mogućnost javljanja indicija compliance prekršaja Lidl je otvorio online sustav dojave. Sve pristigle dojave obrađuje povjerenik za usklađenost (compliance). Online sustav dojave je internetska aplikacija koju možete pokrenuti s bilo kojeg uređaja koji je spojen s internetom, a dostupna je na sljedećoj poveznici:

https://www.bkms-system.net/bkwebanon/report/clientInfo?cin=12ldl12&c=hr&language=scr

Odvjetnik od povjerenja (antikorupcijski odvjetnik)

Odvjetnica Maša Gluhinić stoji Vam na raspolaganju kao naša eksterna antikorupcijska odvjetnica od povjerenja. Uvijek joj se možete obratiti s informacijama o kaznenim djelima ili prekršajima vezanim za poduzeće i zapošljavanje. Odvjetnica Gluhinić pažljivo će provjeriti Vaše navode i proslijediti ih Lidlovom povjereniku za usklađenost (compliance), ako postoje konkretni dokazi da se radi o compliance prekršaju.

Kao odvjetnica, gospođa Gluhinić je obvezana na povjerljivost. Vaše osobne podatke proslijedit će Lidlu samo uz Vašu izričitu suglasnost.

Odvjetnica Gluhinić dostupna je pod sljedećim kontaktima:

Maša Gluhinić
Bednjanska 8/I
HR-10000 Zagreb
Telefon: +385 1 4855 318
Telefaks: +385 1 4855 554
e-mail: zou.bagaric.matic@zg.t-com.hr

Lidl pažljivo i povjerljivo provjerava sve sumnje na compliance prekršaja te dosljedno i primjereno kažnjava dokazano neprimjereno ponašanje. Imajte na umu da se dojave koje nisu povezane s pitanjem usklađenosti (compliance) neće obrađivati.  Za takve se upite obratite našoj Službi za kupce.